Evenement: Ontwerpen voor een duurzaam dagelijks leven

Vrijdag 26 april 2024 I 14:30-18:00 I Evoluon Eindhoven

Meld je nu aan!

Er zijn nog voldoende plekken over, dus ook zonder aanmelding ben je van harte welkom.

Ontwerpers beïnvloeden de milieu-impact van het dagelijks leven. Niet alleen door materiaalkeuzes en efficiëntie, maar ook door de manier waarop producten het dagelijks leven vormen. Zo hebben airco’s bijvoorbeeld indirect invloed op autogebruik.

Aan de hand van voorbeelden uit een meerjarig onderzoek naar zomercomfort, introduceert dit evenement alternatieve methoden om het dagelijks leven te verduurzamen. Het panel met projectpartners deelt ervaringen met deze methoden vanuit hun verschillende perspectieven.

Het evenement is bedoeld voor ontwerpers, bedrijven, organisaties en ontwerponderzoekers met duurzaamheidsvragen en -ambities.

Programma*

14:30 – 15:00   Ontwerpmethoden voor een duurzaam dagelijks leven, met als highlights:

  • Gedragspraktijken als een manier om naar het dagelijks leven te kijken als iets dat continue onderhevig is aan verandering, onder andere door technologische innovatie.
  • Design Ficties en rollenspel als ruimtes om vrij te experimenteren met alternatieve manieren van leven om zo de ontwerpruimte voor wenselijke toekomsten te verbreden.
  • Reflecties op risico’s van het ontwerpen voor gemak en de waarde die kan liggen in ontwerpen voor discomfort en het doen van moeite.
  • Illustratie van deze aspecten vanuit het project met onder andere conceptthermostaat BRYS.

15:00 – 15:45   Paneldiscussie met projectpartners: Tjerron Boxem (Havensteder), Geert Doorlag (Auping), Elbert Stoffer (Itho Daalderop), Jeroen de Roos (Romazo), en Iris Groot-Koerkamp (Clarify). Moderator is Dirk Ploos Van Amstel, (ontwerpend onderzoeker HU/TUe)

15:45 – 16:15   Pauze

16:15 – 16:45   Vooruitblik op vervolgonderzoek met mogelijkheden om aan te sluiten.

  • Het is in toenemende mate duidelijk dat blijvende groei in consumptie niet houdbaar is. Een belangrijke rol van ontwerpers ligt traditioneel juist in het stimuleren van consumptie door het ontwerpen van nieuwe en betere producten en systemen. Wat betekent afstappen van een focus op groei voor de rol van de ontwerper? Deze vraag staat centraal in mijn toekomstplannen die ik op een interactieve manier zal introduceren.

16:45 – 18:00   Netwerkborrel

* Van 12:45-14:15 kunnen maximaal 20 bezoekers van het evenement gratis mee op een rondleiding door de tentoonstelling RetroFuture.

Meld je nu aan!

Tags:

Response to “Evenement: Ontwerpen voor een duurzaam dagelijks leven”

  1. 2024 Theme 3: Challenging consumerism by design – TU/e Researching the Future Everyday

    […] Evenement ‘Ontwerpen voor een duurzaam dagelijks leven’ [in Dutch] on 26 April 2024, 14:30-18:00. More info and a link for registration: https://lennekekuijer.org/2024/02/12/evenement-ontwerpen-voor-een-duurzaam-dagelijks-leven/. […]

    Like